Tworzymy kuchnię idealną :)

 Kuchnia to serce domu, wielu z nas uwielbia w niej przesiadywać.

W niej mieszka magiczna aura, bije z niej ciepło domowego ogniska. Zaprojektować tak magiczne miejsce to
nie lada wyzwanie. Koniecznie musi być pięknie, sielsko, a zarazem funkcjonalnie i
ergonomiczne.

Urządzenie wymarzonej kuchni musimy zacząć od pomysłu, a następnie precyzyjnie przelać
na projekt. Projekt musi być dobrze przemyślany, musi być odzwierciedleniem naszej wizji,
jednakże bezwarunkowo znaleźć się w nim muszą zasady jak najbardziej funkcjonalne i
praktyczne dla wszystkich użytkowników. Powinien opierać się na sprawdzonych
rozwiązaniach. Projekt jest najważniejszym etapem w procesie urządzania kuchni marzeń.

Dlatego też przystępując do projektu należy wziąć pod uwagę:

– wizja wymarzonej kuchni – w myśl zasady od pomysłu do realizacji,
– charakterystyka domowników, kto będzie jej użytkownikiem – od tego zależy wysokość
blatów.
– upodobania i styl życia użytkowników, czyli ilość czasu jaki będą w niej spędzać, ilość
przygotowywanych posiłków etc.

Znając powyższe założenia przystępujemy do charakterystyki pomieszczenia. Konieczne jest
dokładne z wymiarowanie pomieszczenia, poszczególnych ścian, drzwi i okien. Sprawdzenie
rozmieszczenia instalacji, ilości przyłączy i otworów. Na tej podstawie powstanie rzut
pomieszczenia, w którym będziemy wstawiać meble.

Do dyspozycji mamy układy:

– meble jednorzędowe,
– meble dwurzędowe,
– w kształcie litery L,
– w kształcie litery C,
– w kształcie litery U,
– kuchnia z wyspą.

Oczywiście wybór opcji jest ściśle uzależniony od pomieszczania jakim dysponujemy.
Kolejnym etapem, który musimy wziąć pod uwagę projektując, jest wydzielenie stref w
kuchni, czyli najwygodniejszy i najpraktyczniejszy ciąg, który ułatwi nam poruszanie się i
pracę. Wyróżnić możemy następujące sektory funkcjonalne:

– spożywczy – przechowywanie żywności (wstawimy lodówkę i szafkę na produkty suche)
– przygotowanie posiłków (zainstalujemy piekarnik i kuchenkę mikrofalową)
– przechowywanie naczyń i garnków,
– mycie i sprzątanie (zainstalujemy zlew i zmywarkę, oraz szafkę na odpady i detergenty)
– konsumowanie posiłków (stół, wyspa)

Dzięki wyznaczonym strefom zyskujemy wygodę i skracamy czas pracy w kuchni.
Od początku musi zostać przemyślane odpowiednie rozmieszczenie i organizacja dla
poszczególnych szafek i szuflad. Wstawiając szafki koniecznie weźmy pod uwagę
częstotliwość korzystania z każdej z nich.

43419087_1947797961966178_8801378451912130560_o

Optymalne rozwiązania uzyskamy dzięki podziałowi na strefy:

– często używane produkty, szafki zawieszamy w najbardziej dogodnym miejscu, w zasięgu
wzroku tak aby zapewnić najlepszy i najszybszy dostęp do każdej.

– rzadziej używane produkty, szafki znajdują się bezpośrednio „nad” lub „pod” strefą szafek
najczęściej używanych.

– sporadycznie używane produkty, szafki są umiejscowione na samej górze lud na skrajnym
dole zabudowy kuchennej.

Projektując należy pamiętać, że kwestie praktyczne w kuchni są niezwykle ważne. W trakcie
użytkowania zabudowy, okazują się one bezcenne. Brak funkcjonalnych rozwiązań z
pewnością byłoby zmorą dla mistrzów kulinarnych.

Odpowiednie rozmieszczenie i wymiary szafek oraz odległości między szafkami, a sprzętami
AGD to podstawa funkcjonalnej kuchni. Jeśli wybierzemy kuchnię w układzie dwurzędowym,
to należy pamiętać aby odległość między meblami wynosiła min.120 cm. Odległość między
sprzętami to min.40 cm – przestrzeń ta jest niezbędna do odstawiania produktów
żywnościowych, czy naczyń i 60-80 cm – długość blatu potrzebna na obróbkę żywności.
Standardowa wysokość szafek dolnych wynosi 85 cm, a głębokość 50 cm, natomiast blat winien mieć
łącznie 200 cm długości i 60 cm głębokość. Pamiętajmy, że każde dodatkowo
wygospodarowane centymetry to większa wygoda użytkowania.

Bez względu na to czy przestrzeń kuchenna jest duża, czy niewielka należy ją rozplanować w
najbardziej funkcjonalny sposób.

48412455_2055872724492034_5456061320212250624_o

Przed przystąpieniem do realizacji niezbędna jest wizualizacja naszej kuchni.

Polega ona na prezentacji kuchni jaką chcemy uzyskać, obejrzeć zabudowę z każdej strony i ocenić czy
spełnia ona nasze oczekiwania. Dzięki wizualizacji możemy poczuć się jakbyśmy już byli w
kuchni swoich marzeń. Jest to również odpowiedni moment na ewentualne zmiany i
poprawki, jednym kliknięciem możemy zmienić kolor, czy wymiar szafki. Etap ten służy
również na dobór akcesoriów do mebli, które ułatwią i uprzyjemnią pracę w kuchni.
Odpowiednia organizacja wewnątrz szafek, pozwoli nam utrzymać niezbędny porządek.
Należy zastanowić się co chcemy aby znalazło się we wnętrzu naszej kuchni. Niezwykle
pomocne są wszelkie kosze, nerki, półki, segregatory etc. W szafkach narożnych fajnym
rozwiązaniem jest półka wysuwna, bądź obrotowa. Pozwala maksymalnie wykorzystać
przestrzeń szafki, zapewniając swobodny dostęp do wszystkiego co się w niej znajdzie.
Bardzo praktyczny jest również kosz segregator w szafce pod zlewem, ułatwi on utrzymanie
czystości i porządku.

Design mebli kuchennych jest bardzo ważny

jednak nie mniej ważne są materiały jakie zostaną wykorzystane do produkcji. Zabudowa ma służyć na lata,
w związku z tym jakość materiałów musi być najwyższej klasy. Trwałość materiałów świadczy
o funkcjonalności mebli. Materiały, a przede wszystkim blat musi być odporny na wysokie
temperatury, urazy mechaniczne i wszelkie zabrudzenia.
Pamiętajmy, że kuchnię tworzymy na lata. Nie jest to rodzaj mebli, który wymieniamy
sezonowo. Dlatego też należy zastanowić się, czy wykonany ją w stylu, który obecnie jest
trendy, czy raczej będziemy wierni klasyce, która posłuży nam na lata i obroni się, wśród
sezonowej mody. Piękno, ergonomia i funkcjonalność to składniki kuchni idealnej. Kulinarne
przygody w takiej kuchni zapewne będą wyjątkowe i niezwykle przyjemne.